Pompy spożywcze
- Strona:
- 1
- Strona:
- 1
Czym powinny charakteryzować się pompy spożywcze?
Pompy przeznaczone do przemysłu spożywczego muszą spełniać restrykcyjne wymogi higieniczne. Jest to niezwykle ważne, a w praktyce dotyczy elementów pompy, które bezpośrednio mają kontakt z żywnością czy wodą. W takich sytuacjach producent pomp spożywczych musi uzyskać odpowiednie atesty, które potwierdzają, że konstrukcja oferowanego urządzenia jest bezpieczna i nie ma przeciwwskazań do jej wykorzystania. Zgodnie z obowiązującym na terenie Polski prawem, pompa powinna uzyskać certyfikat Państwowego Zakładu Higieny (PHZ). W przypadku urządzeń przeznaczonych na handel zagraniczny na terenie podlegającym Unii Europejskiej oraz Stanom Zjednoczonym niezbędny jest także wydawany jest przez Food and Drug Administration (FDA).
Kluczowe w pompach spożywczych jest również samo ich czyszczenie oraz konserwacja. W zależności od modelu jak również przeznaczenia wymaga to odpowiedniego podejścia do każdego z podzespołów. Czyszczenie urządzenie może odbywać się np. za pomocą pary. Ważnym elementem dla przemysłu będzie więc szybkie montowanie oraz demontowanie urządzenia.
Pompy spożywcze wyróżniają się także następującymi cechami:
- elementy mające styczność z żywnością wykonywane są ze specjalnego rodzaju materiału,
- urządzenia posiadają szereg niezbędnych certyfikatów,
- sprzęt jest prosty w montażu i demontażu, co ułatwia i skraca proces ich mycia oraz konserwacji.
Jakie pompy spożywcze dostępne są na rynku?
Pompy spożywcze najczęściej dzieli się na cztery podstawowe rodzaje dopasowane do konkretnych oczekiwań. Zalicza się do nich pompy:
- śrubowe,
- odśrodkowe,
- z pierścieniem cieczowym MR,
- krzywkowe.
W zależności od przeznaczenia kluczowe będzie dopasowanie odpowiedniego rodzaju do materiału, jaki za jej pomocą będzie tłoczony. Urządzenia zaliczane do kategorii pomp krzywkowych wyróżniają się w szczególności na tle pozostałych trzech kategorii. Cechuje je bardzo duża precyzja działania jak również delikatność w tłoczeniu produktu. Parametry te znacząco wpłynęły na ich przeznaczenie, często wykorzystywane są podczas produkcji piwa, obróbki warzyw i owoców, ale również w przetwórstwie mleczarskim czy farmaceutycznym. Stosowane są wszędzie tam, gdzie kluczową właściwością tłoczonego materiału jest jego duża lepkość.
Na co zwrócić uwagę wybierając pompy spożywcze?
Wybierając pompę spożywczą dla przemysłu kluczowe jest dopasowanie odpowiedniej kategorii urządzenia. Wśród innych ważnych parametrów znajduje się moc urządzenia, maksymalna wydajność i zdolność do podnoszenia cieczy do określonej wysokości. W zależności od modelu można wybierać spośród szeregu różnych parametrów. W ten sposób każde przedsiębiorstwo ma możliwość dopasowania jednostki do swojego zapotrzebowania. Warto również skorzystać z pomocy specjalistów, którzy pomogą w określeniu najlepszego rozwiązania. Dobranie zbyt słabego urządzenia może wpłynąć negatywnie na proces produkcyjny.
DoStudni.pl w internecie